Groen drukwerk

Groen drukwerk is geen drukwerk in groene kleur. Nou ja, het kan uiteraard wel maar we bedoelen vooral duurzaam drukwerk. In een digitale maatschappij kunnen we nog steeds niet zonder flyers, posters, stickers voor op ramen, voertuigen etc. Er zijn steeds meer duurzame oplossingen om ‘groen’ te drukken in alle kleuren van de regenboog!

Duurzaam drukken

Groen, duurzaam, CO2 neutraal; we kennen de termen maar wat betekent dit in de praktijk én hoe bereiken we deze doelstellingen? In de wereld van drukwerk zijn er meerdere processen waarin we kunnen verduurzamen. Soms maken we grote sprongen en soms gaat het in kleine stappen. Het mooiste is als de klant zich niet realiseert dat het groen drukwerk betreft. Denk aan een flyer met kleuren die van het papier af lijken te springen. Maar dan met veel minder verf, kleurstoffen van natuurlijke oorsprong en geprint op hergebruikt papier van gecontroleerde herkomst zonder bleekmiddelen. Je ziet het verschil niet aan het drukwerk maar wel in alle schakels van de keten die het mogelijk maken.

Hoe kun je CO2 neutraal drukken?

Het begint al met de grondstoffen. Denk aan papier van FSC gecertificeerde bomen en productieprocessen zonder microplastics of andere vervuilende materialen. Groen drukken beperkt zich niet alleen tot de productie, ook het logistieke traject is van belang in de keten. Zo zorgen we voor productie vanuit een centrale locatie en efficiënte distributie waarbij we zo min mogelijk (kilo)meters maken. Zo is er minder energie nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Welk soort drukwerk is te verduurzamen? Eigenlijk alles maar denk concreet aan:

  • Posters
  • Flyers
  • Stickers
  • Textiel
  • Glas
  • Voertuigen

‘Alles kan beter’ is het motto. Niet op onze lauweren rusten maar steeds weer een verbetering aanbrengen in de keten waardoor het geheel steeds iets ‘groener’ wordt.

Duurzaam hoeft niet duur te zijn

Het is zeker waar dat sommige ecologisch verantwoorde technieken en grondstoffen momenteel nog duurder zijn dan meer verontreinigende processen. Daar moeten we creatief mee omgaan en op zoek gaan naar meer efficiëntie methoden. Door opschaling dalen de kosten, we leren ook steeds meer over duurzaam drukken en printen. Het doel is om kwaliteit te behalen die minimaal zo goed is als bij traditionele methoden mogelijk is voor een concurrerende prijs. En uiteraard op basis van een superieure dienstverlening waarbij de klant centraal staat. Gelukkig hoeven we in die laatste stap geen concessies te maken, de klant staat op de eerste plek!

Groen denken, grootst presteren. Dat is mogelijk met groen drukwerk. Wil je weten hoe wij de industrie verduurzamen? Neem contact met ons op voor meer informatie.